Ontdek enkele rechten waarover jij beschikt als uitzendkracht!

Hey jij daar! Ja jij! Ooit al gedacht om als uitzendkracht te willen werken? Maar zit je toch nog met twijfels? Geen probleem! Lees dan even deze blog door en op een mum van tijd ken je kort en bondig enkele rechten waarover JIJ beschikt als toekomstige uitzendkracht. Als interim heb je een ander en specifiek tijdelijk statuut (1), toch zullen ze jou in de onderneming als een gewone werknemer ontvangen. Maar pas op, het is niet omdat je als een gewone werknemer in de onderneming wordt gezien dat je ook dezelfde rechten hebt als de andere werknemers.

Bijkomend is het voor jou ook eens interessant om de informatieve e-learning ‘interiminfo’ te bekijken. Die e-learning ‘interiminfo’, staat vol met informatie waar JIJ als uitzendkracht kan gaan rondsnuffelen.

Laten we eens beginnen, neen?

Vakantiedagen en vakantiegeld hoe zit dat nu juist? (2)

Als uitzendkracht heb je natuurlijk ook recht op vakantie en daar bovenop kan je bijkomend vakantiegeld verdienen. Een arbeider en bediende hebben hier recht op, waarom zou jij als interim dit dan ook niet krijgen? Gelukkig is dit voor jou wel het geval, al is de berekening ervan net ietsje anders.

Eerst en vooral jouw vakantiedagen; als je een jaar werkt in een 5-dagen stelsel, heb je het jaar erna recht op minstens 20 dagen betaalde vakantiedagen. Bijkomend zijn er ook 10 wettelijke feestdagen waarop je niet hoeft te werken.

Maar wat als je nog geen werkervaring hebt of nog niet genoeg gewerkt hebt tijdens het voorgaande jaar? Wel, dan heb je recht op jeugdvakantiedagen. Wat houdt dit nu weer in, hoor ik je al denken? In het jaar dat je afstudeert en jonger bent dan 25 jaar moet je ten minste één maand hebben gewerkt in loondienst en dan kan je het daaropvolgende jaar jeugdvakantie opnemen.

Voor jouw vakantiegeld wordt er een verschil gemaakt tussen het statuut als uitzend-bediende of uitzend-arbeider.

Ben je een uitzend-bediende? Dan zal je elke week een deel ontvangen van het enkel en dubbel vakantiegeld bovenop je loon, dit op basis van je prestaties van die week. Je krijgt dit geld vooraf, in stukjes of in één keer. We raden je aan dit meteen opzij te zetten, want anders besteed je het misschien wel meteen uit.

Ben je een uitzend-arbeider? Dan zal jouw vakantiegeld één keer per jaar uitbetaald worden door de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie oftewel de vakantiekas. Dit in het volgende jaar volgend op het jaar van de prestaties. Bijvoorbeeld: je hebt in 2019 gewerkt, dan zal je in 2020 jouw vakantiegeld ontvangen op basis van de prestaties in het jaar 2019.

Hoe zit het met jouw anciënniteit als uitzendkracht? Is er dit niet of misschien toch wel? (3)

Halleluja, gelukkig kan je anciënniteit opbouwen als uitzendkracht! Toch gelden hier ook specifieke regels voor de berekening ervan.

Anciënniteit, wat is dat nu eigenlijk? Dat zijn in feite het aantal jaren dat je bij een werkgever werkt, dit aantal bouwt zich op met de tijd. Een ander woord hiervoor is werkervaring.

Er is een basisprincipe, namelijk: je bouwt jouw werkervaring als uitzendkracht op door de dagen op te tellen waarbij jij gebonden bent door een arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid. Het maakt zelfs niet uit of jij bij dezelfde of verschillende werkgevers (de onderneming, het bedrijf) tewerkgesteld bent.
Let wel op! Door een bijkomend principe geraakt jouw anciënniteit onderbroken indien je periodes van inactiviteit hebt van meer dan één week (meer dan zeven kalenderdagen). Niet getreurd, indien je minder dan zeven kalenderdagen inactief bent geweest, zal jouw anciënniteit niet onderbroken worden. Deze dagen tellen automatisch wel niet mee.

Wat bij een vast contract als uitzendkracht en jouw anciënniteit?

Het algemeen principe is, indien je als vaste werknemer kan beginnen bij de onderneming waar je als uitzendkracht hebt gewerkt, begint jouw anciënniteit als werknemer te lopen. Er wordt geen rekening gehouden met de periode dat je al hebt gewerkt bij dat bedrijf.
Gelukkig! The Belgian law has got your back! Namelijk de wet van 12 april 2011. Die wet heeft een uitzondering uitgewerkt op het bovenstaande principe. Deze wet houdt rekening met jouw werkervaring als uitzendkracht bij die werkgever om zo, in geval van ontslag, jouw opzegtermijn te bepalen.

Daarnaast wordt er bij het bepalen van jouw opzegtermijn rekening gehouden met jouw inactieve dagen (7 dagen of minder) bij die werkgever. Waarbij volgende voorwaarden dan wel expliciet moeten vervuld zijn, namelijk: jouw aanwerving is direct na de periode als uitzendkracht, je voert dezelfde functie uit als toen je uitzendkracht was en jouw werkgever geeft de opzeg.

Afbeelding met contract, e-learning, interiminfo

  1. https://www.rechtenuitzendkracht.be/nl-BE/tags/loon/2/
  2. https://blog.manpower.be/nl/salaris/2018/04/18/krijg-ik-als-uitzendkracht-ook-vakantie/
  3. https://www.securex.eu/lex-go.nsf/vwFicheByCategory_nl/940715062B08EF22C1257ED9003E8262?OpenDocument#.XdPq71dKg2x